Welbevinden, Wat Is Dat?

Opvoeding

Of een kind lekker in zijn vel zit en zich prettig voelt bij jou als gastouder, meet je meestal af aan concreet gedrag zoals ‘eet en drinkt goed’ en aan het gevoel dat een kind uitstraalt, bijvoorbeeld: ‘vrolijk en tevreden’. Zeven kenmerken helpen je gericht kijken naar het welbevinden van je gastkinderen.

2. Nieuwsgierig-afwerend:

Een nieuwsgierig kind ziet overal uitdagingen en gaat actief op zoek naar nieuwe ervaringen, kennis en vaardigheden; een afwerend kind ziet nauwelijks uitdagingen of gaat die zelfs bewust uit de weg.

3. Levenslustig-lusteloos:

Een levenslustig kind geniet zichtbaar van wat er gebeurt en van wat hij zelf doet; een lusteloos kind heeft een vlakke uitstraling, is moeilijk te enthousiasmeren en je ziet hem zelden genieten.

4. Tevreden-ontevreden:

Een tevreden kind accepteert zichzelf en zijn omgeving, is niet vaak boos of gefrustreerd; ontevreden kinderen kunnen tegendraads, onredelijk, overdreven boos of dwingend zijn, of soms uit frustratie zich juist uiten in passiviteit en overdreven gelatenheid.

5. Ontspannen-gespannen:

Een ontspannen kind straalt rust uit, heeft goed de aandacht bij zijn omgeving en laat zich goed kalmeren en troosten; gespannen kinderen kunnen vaak niet de rust opbrengen om geconcentreerd en ingespannen bezig te zijn. Ze zijn rusteloos, snel in paniek en steeds met hun gedachten ergens anders.

6. Met zelfvertrouwen-onzeker:

Een kind met zelfvertrouwen laat zich niet snel uit het veld slaan en durft dingen te ondernemen in het vertrouwen dat het lukt; een kind met weinig zelfvertrouwen heeft een duwtje nodig om iets te ondernemen en is afwachtend, risicomijdend en soms zelfs angstig.

7. Evenwichtig-onevenwichtig:

Het verschil tussen een evenwichtig en een onevenwichtig kind merk je je vooral in of een kind proportioneel reageert op situaties. Een evenwichtig kind reageert met blijdschap, affectie, boosheid of verdriet op een manier die niet overdreven of ingehouden is; een onevenwichtig kind laat zich volledig meeslepen door emoties of toont juist geen emoties.

Deze kenmerken zijn uitersten, jouw opvang kinderen zullen vaak ergens tussen beide tegenpolen passen. Daarom bevatten de observatielijsten van het Nederlands Jeugdinstituut scores van 1 tot 5. Als je zelf het welbevinden van je gastkinderen wilt meten lees dan eerst de brochure ‘Hoe gaat het met jou? Kijken naar het welbevinden van kinderen’ van het Nederlands Jeugdinstituut. Daarin lees je achtergronden over het welbevinden van gastkinderen, bijvoorbeeld dat het niet alleen van jou afhangt. Ook de opvoedstijl van de ouders en het karakter van het kind spelen een belangrijke rol. In de brochure vind je ook voorbeelden van de observatielijsten voor diverse leeftijdscategorieën. 

gastouder, Haarlemmermeer, Nijmegen, opvoeding, Tiel, Utrecht, veiligheid, Waalre, welbevinden, zelfvertrouwen
Vorig bericht
5 kenmerken van een goede opvoeding
Volgend bericht
De toegevoegde waarde van kinderopvang

Gerelateerde berichten