Het is zover. Je zwangerschapsverlof zit erop. Je moet weer aan de slag. Misschien blijven jij en of je partner één of meerdere dagen thuis om voor de kleine te zorgen. Misschien gaan opa en oma oppassen. Of misschien ga je (daarnaast nog) voor een andere vorm van opvang. En wat zijn nou de voordelen gastouder?

Voor onze oudste hebben wij in eerste instantie gekozen voor het kinderdagverblijf. We waren er een keer gaan kijken en het beviel ons prima. Daarnaast was het dichtbij en waren er ruime haal- en brengtijden.

Inmiddels gaan onze kinderen al meer dan een jaar naar de gastouder en ik moet zeggen: het kinderdagverblijf was prima, maar de gastouder is super! Hieronder de voordelen gastouder.

#1 Flexibiliteit
Een belangrijke reden waarom een kinderdagverblijf in eerste instantie onze voorkeur had, was flexibiliteit. Als een gastouder ziek wordt of vakantie heeft, heb je niet direct vervanging en moet je op zoek naar een alternatief. Een kinderdagverblijf draait gewoon door en zet een vervangende leidster in.

De gastouder is echter in andere opzichten weer flexibeler. Zo geeft zij de kinderen als jij dat wilt hun avondeten zodat ze niet moe én hongerig thuiskomen. Superfijn! Die paar weekjes vakantie per jaar lossen we dan wel op. En ingeval van ziekte kun je via het gastouderbureau informeren naar tijdelijke vervanging.

#2 Extra aandacht in geval van problemen of bijzonderheden
Gastouderopvang is wat kleinschaliger waardoor het ook gemakkelijker is om wat extra aandacht te geven aan een kind indien nodig. Onze jongste was een huilbaby waardoor het kinderdagverblijf niet de gewenste zorg kon verlenen.

#3 Meer/net zo veel uitdaging, maar minder prikkels
Een veelgehoord argument voor het kinderdagverblijf is dat daar meer uitdaging voor het kind zou zijn. Het feit dat je kind met 15 kinderen in een groep zit, betekent echter niet dat er meer uitdaging is. Het betekent alleen meer prikkels. De gastouder heeft periodiek thema’s met allerlei activiteiten eromheen zoals kleur- en knutselwerkjes, boekjes lezen, liedjes zingen. Daarnaast wordt er elke dag gewandeld of buiten gespeeld en besteedt zij aandacht aan wat ieder kind op zich kan en nodig heeft. Dus aan uitdaging geen gebrek!

#4 Eén gezicht, één vertrouwde persoon
Bij het kinderdagverblijf van mijn zoontje stonden twee vaste leidsters op de groep. Maar in verband met part time werken, personeelsroosters e.d. heeft je kind in twee dagen vaak minstens drie of zelfs vier leidsters. Daarnaast moest ik het ’s ochtends bij de overdracht vaak doen met stagiaires of iemand van een andere groep die opende. Soms ken je diegene niet eens en moet je maar hopen dat de informatie goed wordt doorgegeven. Daarnaast heb je, als je kind vier leidsters heeft, vaak een favoriet, maar zit er ook iemand tussen waar je niet zo goed mee overweg kunt en die moet wel voor jouw kleintje zorgen. In geval van een gastouder is er één gezicht, zowel voor je kind als voor jou.

 #5 De warmte van een gezin
Onze gastouder beschouwt haar gastkinderen als onderdeel van haar eigen gezin. Ook al is de gastouder degene die voor de kinderen zorgt het hele gezin is betrokken. Zelfs de hond. Daar kan toch niets tegenop?

Uiteraard moet iedereen kiezen waar hij/zij zich het beste bij voelt. Reden voor het schrijven van deze blog is dat wij te weinig wisten van gastouderopvang voordat wij er eigenlijk bij toeval mee geconfronteerd werden. En nu zouden we niet anders meer willen. Ga daarom niet automatisch naar een kinderdagverblijf, maar kijk eens serieus naar de mogelijkheden van een gastouder.

Marieke Leijtens

bron: Wijalamama

Lees ook andere onderzoeken

 

 

 

gastouder, gastouderbureau, gastouderopvang, kwaliteit gastouderopvang, tarieven gastouderopvang, voordelen gastouder
Vorig bericht
10 signalen voor een te strenge opvoeding
Volgend bericht
Ondernemerschap gastouder bevestigt door Gerechtshof

Gerelateerde berichten