Vies worden, hoe overtuig je ouders?

Grasvlekken, moddersmoeltjes en gescheurde broekjes; vier op de tien ouders heeft er moeite mee wanneer hun kind vies wordt. Hoe overtuig je deze ouders om hun kinderen toch lekker in de modder te laten spelen? Marja van Delden gaf 21 mei op het Groene Kinderopvangfestival hierover een workshop.

‘Hoe vaak speelde jij vroeger buiten als kind? Wat deed je toen?’ vraagt Marja, coach bij adviesbureau Kommee aan de bezoekers van de workshop. Bijna iedereen speelde veel buiten. De activiteiten verschillen flink, van boomklimmen en slootje springen tot het onschuldigere “stoepranden”. ‘Mocht je toen vies worden?’ De meeste pm’ers en gastouders knikken enthousiast, al mochten natuurlijk niet de netste jurkjes tijdens het buitenspelen aan. ‘De antwoorden verschillen behoorlijk met hoe de kinderen van nu over twintig jaar zullen antwoorden’, voorspelt Marja. ‘Vijftig procent van de kinderen speelt minder buiten dan twintig jaar geleden. Veertig procent van de ouders heeft er moeite mee wanneer hun kind vies wordt.’

Tien tips

Deze groep ouders is niet blij wanneer hun kind na een middag in de opvang onder de modder komt aanlopen. Als pedagogisch medewerker kun je deze ouders overtuigen van het belang van buitenspelen. Een aantal tips van de coach:

1.Straal uit dat vies worden belangrijk is. Als je zelf buiten speelt wanneer het regent, dan laat je zien dat vies of nat worden niet erg is.

2.Ouders willen het allerbeste voor hun kind. Wanneer hun zoon of dochter glunderend naast jou loopt in de regen, dan helpt dat om ouders te overtuigen.

3.Informeer ouders. Een ‘prutjessoep’ kan afschrikken omdat ouders bang zijn dat hun kind er ziek van kan worden. Leg uit dat een prutjessoep juist goed is voor de weerstand.

4.Durf je als kinderdagverblijf of gastouder te profileren en vertel nieuwe ouders over jullie missie. Laat ouders letterlijk zien hoe leuk kinderen het in jullie buitenruimte hebben.

5.Leg ouders van te voren uit dat het handig is wanneer de kinderen niet in hun mooiste kleren komen. Je wordt juist groot door te vallen, struikelen en vies te worden.

6.Zijn ouders het er dan nog niet mee eens? Blijf respectvol en blijf met hen in gesprek.

7.Sommige ouders vinden het prettig dat er niet alleen maar vieze activiteiten op de planning staan. Zorg voor alternatieven. Kondig de wat extremere, vieze activiteiten aan, dan staan ouders niet voor verrassingen.

8.Ouders zijn soms bang dat hun kind de hele dag in natte kleding loopt. Sta activiteiten als in plassen springen alleen toe aan het eind van de dag. Communiceer dit.

9.Worden kinderen toch al in de ochtend vies? Het helpt om zelf een voorraadje reservekleding op te bouwen. Vraag ouders om oude kleding af te staan aan het kinderdagverblijf of ga langs de kringloop.

10.Draag zelf ook makkelijke kleding. Ouders kun je niet overtuigen van buitenspelen en vies worden, wanneer je zelf op flinke hakken staat.

bron: kinderopvangtotaal

gastouder, gastouderbureau, gastouderopvang, kinderopvang
Vorig bericht
Positief Opvoeden- Tien Suggesties
Volgend bericht
Vacature bemiddelingsmedewerker gastouderbureau

Gerelateerde berichten