Veiligheidswaarschuwing: Ikea traphekjes

Ikea heeft een veiligheidswaarschuwing gepubliceerd voor het gebruik van 2 traphekjes uit hun Patrull-serie: de Klämma en de Smidig. Volgens Ikea bieden de hekjes onvoldoende stevigheid als ze bovenaan een trap zijn bevestigd.

Speling in de bevestiging

Ikea heeft meldingen binnengekregen van consumenten dat er speling zit tussen de klembevestiging en een muur waardoor het hekje van zijn plaats kan raken. Daarom waarschuwt Ikea dat de hekjes niet geschikt zijn om bovenaan de trap te installeren. De hekjes zouden wel voldoende stevig zijn voor gebruik onderaan de trap en in een deuropening binnenshuis.

Traphekjestest op veiligheid

De Consumentenbond testte de Patrull Klämma begin 2015 in een vergelijkende test van 20 traphekjes, maar vond toen geen grote tekortkomingen bij de Klämma. Bij deze test deden we onder meer een proef waarbij er met 10 kg en 25 kg tegen het hekje werd aangebotst. De Ikea Klämma doorstond daarbij de test met 10 kg prima, maar schoot los bij de extra zware test met 25 kg. Dit gebeurde overigens ook bij 10 andere hekjes uit deze test. Omdat deze 25 kg-test veel strenger is dan de veiligheidsnorm voor traphekjes vereist, hebben we de Klämma wel puntaftrek gegeven, maar niet als onveilig bestempeld. Bij onze test hebben we geen speling bij de bevestiging geconstateerd.

Belangrijke veiligheidswaarschuwing PATRULL KLÄMMA en PATRULL SMIDIG traphekjes

[National] Veiligheidswaarschuwing – IKEA waarschuwt klanten die een PATRULL KLÄMMA of PATRULL SMIDIG kinderhekje hebben aangeschaft deze niet te gebruiken bovenaan een trap.

Voor dat doel heeft IKEA speciale traphekjes in het assortiment. De PATRULL KLÄMMA en PATRULL SMIDIG kinderhekjes zijn uitsluitend bedoeld om veilig te gebruiken onderaan een trap of in een deuropening tussen twee ruimtes.

Naar aanleiding van enkele recente meldingen geeft IKEA deze veiligheidswaarschuwing uit. De PATRULL KLÄMMA en PATRULL SMIDIG kinderhekjes bieden onvoldoende stevigheid wanneer zij bovenaan een trap zijn gemonteerd. Door speling tussen de drukbevestiging en een muur kan het hekje van zijn plaats raken. In drie gevallen heeft dit tot verwondingen geleid. Uit Nederland zijn geen meldingen binnengekomen.

Veiligheid boven alles

De bewuste kinderhekjes zijn goedgekeurd volgens Europese veiligheidsnormen. Maar omdat veiligheid voor kinderen bij IKEA altijd de hoogste prioriteit heeft, stelt IKEA een extra veiligheidslabel en aangepaste montagevoorschriften beschikbaar. Zo wil IKEA nieuwe incidenten voorkomen. De extra informatie wijst klanten erop dat deze producten uitsluitend zijn bedoeld voor veilig gebruik onderaan een trap of in een deuropening tussen twee ruimtes. Voor gebruik bovenaan een trap heeft IKEA de traphekjes PATRULL en PATRULL FAST in het assortiment.

Deze veiligheidswaarschuwing betreft de PATRULL KLÄMMA en PATRULL SMIDIG kinderhekjes met datumstempel 1510 (JJWW – jaar, weeknummer) of eerder. Het extra veiligheidslabel en de aangepaste montagevoorschriften zijn kosteloos af te halen bij de klantenservice van de dichtstbijzijnde IKEA winkel. De PATRULL KLÄMMA en PATRULL SMIDIG kinderhekjes zijn in Nederland te koop sinds 1995.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de IKEA klantenservice via telefoonnummer 0900 – 235 45 32

bron: Consumentenbond en Ikea

gastouder, gastouderbureau, gastouderopvang, kinderopvang, traphekjes, veiligheid
Vorig bericht
Immuunsysteem kinderen verbeteren door bacteriën
Volgend bericht
Actuele aanvragen gastouderopvang van ouders

Gerelateerde berichten