Rouwverwerking bij kinderen 5 tips

Opvoeding

Omgaan met verlies of de dood is voor volwassen al heftig, maar rouwverwerking bij kinderen is vaak nóg lastiger. Helaas is er geen handleiding om je kind door zo’n periode heen te helpen, maar we hebben wel vijf nuttige tips.

Angela Pruess, kind- en gezinstherapeute, geeft 5 tips hoe je als ouder het beste om kan gaan met het verdriet van je kind:

1. Sta open voor gevoelens

Het belangrijkste dat je volgens de gezinstherapeute kunt doen om bij rouwverwerking bij kinderen te ondersteunen, is om hen ruimte te geven om te rouwen. Als kinderen geen ruimte krijgen om emoties te tonen, is het risico op angsten en depressies hoger. We moeten kinderen dus toestaan om hun gevoelens te voelen. Net als voor volwassenen, is het ook voor kinderen namelijk gezond om moeilijke emoties – zoals verdriet of woede – te uiten.

2. Heb controle over je eigen emoties

Het breekt je hart als ouder om te zien dat je kind verdriet en pijn ervaart. Als natuurlijke en onbewuste reactie hebben we daarom vaak de neiging om sterke emoties van onze kinderen te onderdrukken. We zeggen dan bijvoorbeeld dingen als: ‘niet huilen’ of ‘ga anders even iets leuks doen?’. Maar als we volledig in lijn zijn met onze eigen emoties, kunnen we beter de zorg voor onszelf bieden, zodat we volledig beschikbaar zijn voor onze kinderen.

3. Zorg voor gezonde uitlaatkleppen

Maar hoe kunnen we kinderen stimuleren en ondersteunen bij het uiten van hun emoties? De meeste kinderen zullen namelijk niet het vermogen hebben om te gaan zitten en een direct gesprek over hun gevoelens te hebben. Dit is niet alleen te heftig voor veel kinderen, maar daarnaast beschikken kinderen vaak ook nog niet over de complexe vaardigheden die voor zo’n gesprek nodig zijn.

Gelukkig kunnen ouders op veel verschillende manieren kinderen helpen om met de ingewikkelde emoties na een verlies om te gaan. Je kan gebruikmaken van verschillende soorten middelen, zoals kunst, muziek of boeken, om indirect over gevoelens en gedachten te praten. Door middel van bijvoorbeeld een boek of een liedje over verlies kunnen jullie het toch bespreken.

4. Maak het proces van verdriet normaal

Het is gebruikelijk dat een rouwend kind zich onbegrepen en alleen voelt. Kinderen kunnen zich namelijk gaan afvragen of hun sterke emoties wel normaal zijn, waardoor ze zich misschien zelfs gaan verzetten tegen het uiten van deze emoties. Het is daarom volgens Pruess belangrijk dat ouders vooral luisteren, in plaats van praten. Daarnaast is het volgens de gezinstherapeute héél belangrijk dat je aangeeft dat de gevoelens van je kind normaal en gezond zijn. Kinderen die zich begrepen voelen, ervaren een hoger niveau van steun en zullen op lange termijn beter met hun emoties om kunnen gaan.

5. Wees geduldig

Het begeleiden rouwverwerking bij kinderen is iets wat je geen enkele ouder gunt. Maar het is helaas onvermijdelijk: het leven bestaat namelijk uit veel vreugde en liefde, maar ook uit verlies. Met jouw steun en liefdevolle begeleiding kun je je kind gezonde tools leren om om te gaan met verlies. De laatste belangrijke tip van Pruess is dat je in deze begeleiding geduld toont. Het gedrag van een rouwend kind kan vaak raadselachtig of frustrerend zijn, omdat zij hun emoties nog niet op de ‘juiste’ manier kunnen uiten. Maar heb geduld.

Bron: jmouders.nl

Lees ook: ‘Hoe leg je uit wat doodgaan is?’.

gastouder, gastouderbureau, gastouderbureau Den Haag, Gastouderbureau Flevoland, Gastouderbureau Gelderland, gastouderbureau Haarlem, Gastouderbureau Rotterdam, Gastouderbureau Zwolle, gastouderopvang, opvoeding, rouwverwerking bij kinderen
Vorig bericht
Hilarisch filmpje; hoe ontstaan baby’s?
Volgend bericht
Belastingaangifte gastouders

Gerelateerde berichten