Kinderdagverblijven laten kinderen te weinig risico’s nemen tijdens het spelen. Dat constateren onderzoekers, Brancheorganisatie Kinderopvang en ouderorganisatie Boink. VeiligheidNL ondersteunt met hun project risicovolspelen.
‘Als kinderen geen risico’s meer ervaren, kunnen ze later niet goed omgaan met weerstand, zoals tegengesproken worden’, vinden de organisaties.
HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE
Volgens hen zijn kinderdagverblijven bang voor boze ouders als een kind valt, of vrezen een aantekening van de toezichthoudende GGD omdat die de veiligheidsmaatregelen niet goed genoeg vindt. Kinderen mogen daarom bijvoorbeeld niet van trappetjes springen, klauterende baby’s worden van opstapjes af getrokken en op de grond gelegd, voor boomstronken waaraan kleintjes zich kunnen bezeren worden hekjes gezet en oudere kinderen mogen het klimrek niet in.
GEREMD
Veel kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties willen kinderen wel meer ruimte geven om te spelen, maar durven risicovolspelen niet aan. Ze voelen zich geremd door het toezicht van de GGD en door ouders die geen kapotte knie accepteren.
‘ZO CREËER JE EEN ANGSTIGE GENERATIE’
Volgens deskundigen leren kinderen juist enorm veel van een valpartij. Ze ontdekken namelijk hoe ze iets wel en dus juist niet moeten doen. Door extra voorzichtig met kinderen om te gaan en alle risico’s tot een minimum te beperken, creëer je een angstige generatie die overal gevaren in ziet.
Het uitgangspunt van de (vernieuwde) Wet kinderopvang is: beschermen tegen grote risico’s, leren omgaan met kleine risico’s. Leren omgaan met risico’s noemt BOinK ook wel ‘het recht op een pleister’. VeiligheidNL noemt het risicovolspelen.
Bron: ANP
Reactie Gastouderbureau Je Beste Maatje.
Als gastouder kun je vast actie ondernemen om kinderen en baby’s weer vrijuit te laten spelen. Gastouderbureau Je Beste Maatje wil samen met gastouders dit probleem aanpakken.
VeiligheidNL heeft een filmpje om ouders en opvoeders bewust te maken wat angst creëren bij kinderen doet met hun kijk op situaties en zelfvertrouwen.
Verder stellen ze een hulpmiddel beschikbaar om een speelplan te maken. Doe de test en maak jullie eigen speelplan. Van bewust vuurtje stoken tot hout snijden.
Bespreek dit speelplan met de ouders/gastouder en leg afspraken vast in het afspraken formulier van Je Beste Maatje.
Wanneer je gebruik maakt van de Groeiboom ga je akkoord met de voorwaarden van de Groeiboom.
Als je twijfelt aan de risico’s kun je de afspraken voor de zekerheid ook voorleggen aan je regiomanager of aan de GGD en opnemen in de Risico inventarisatie.
6 regels voor risicovolspelen
- Kijk en luister naar je kind
- Luister naar je eigen gevoel
- Grenzen verleggen
- Maak duidelijke afspraken
- Moedig aan en houd afstand
- Waarschuw niet te snel
Naast nieuwsberichten en opvoedtips voor jonge ouders staat Je Beste Maatje ook voor:
*Snelle en correcte uitbetaling
*Persoonlijk contact
*Lage tarieven
*onbeperkte deelname modules E-learning
Bezoek ons voor:
Diensten
opleiding gastouder, cursus gastouder, e-learning gastouder, elearning gastouder, gastouder thuis, flexibele gastouder
Overig
werken als gastouder, vacature gastouder, vacature gastouderbureau, prijs gastouder, goedkoop gastouderbureau, tarieven gastouder, kosten gastouder, gastouder kosten, gastouder, gastouderbureau, gastouder worden, gastouder aan huis, gastouderopvang, gastouder gezocht, gastouder zoeken, gastouder aan huis worden, risicivolspelen
Regio’s
gastouderbureau Den Haag, gastouder Den Haag, gastouder Leiden
gastouderbureau Rotterdam, gastouder Rotterdam,
gastouderbureau Utrecht, gastouder Utrecht,
gastouderbureau Groningen, gastouder Groningen,
gastouderbureau Friesland, gastouder Friesland, gastouder Franeker, gastouder Drachten,
gastouder Flevoland, gastouderbureau Flevoland, gastouder Almere, gastouder Lelystad,
gastouderbureau Overijssel, gastouder Zwolle,
gastouderbureau Gelderland, gastouder Arnhem, gastouder Nijmegen,
gastouderbureau Haarlem, gastouder Haarlem, gastouder Haarlemmermeer,
gastouderbureau Gennep, gastouder Gennep
Volg ons voor meer nieuws en opvoedtips.