Kabinetsbesluit Nieuwe Kinderopvangtoeslag Regeling Per 2018

De kinderopvangtoeslag wordt per 2018 niet meer aan de ouders uitbetaald, maar rechtsreeks aan de kinderopvangorganisaties. De kinderopvangorganisatie maakt een factuur op basis van de reeds afgenomen uren van de voorgaande maand en stuurt deze factuur naar een digitale portemonnee van de ouders (gefaciliteerd door de overheid DUO). De overheid spitst vervolgens de factuur in een ouderbijdrage en een overheidsbijdrage.

Belangrijkste kenmerken nieuwe financieringsstelsel

• Vereenvoudiging voor ouders, doordat zij een groot deel van de gegevens voor de aanvraag niet meer zelf aanleveren. Dit verkleint ook de kans op fouten.
• Ouders kunnen de factuur van de kinderopvanginstelling betaalbaar stellen via een ‘digitale portemonnee’. Zij houden hiermee zicht op gegevens die de opvanginstelling aanlevert.
• De factuur van de opvanginstelling is gebaseerd op de werkelijk afgenomen opvanguren. Flexibele urenafname, wat onder andere voor flexwerkers en zzp’ers van groot belang is, wordt dus gefaciliteerd.
• Meer zekerheid voor ouders, doordat de ouderbijdrage wordt gebaseerd op hun vastgestelde inkomen van twee jaar geleden. Het aantal herberekeningen neemt hierdoor aanzienlijk af.
• Er komt een vangnetregeling voor ouders die te maken hebben met een sterke daling in hun inkomen ten opzichte van twee jaar geleden.
• De overheidsfinanciering loopt niet langer via de bankrekening van de ouder. Dit zorgt ervoor dat de overheidsbijdrage niet aan andere zaken kan worden uitgegeven en verkleint de kans op fraude.
• Ouders betalen alleen nog hun ouderbijdrage, aan de uitvoerder. De uitvoerder heeft zicht op de werkelijke betaling van de ouderbijdrage. Ouders hebben alleen te maken met de netto kosten voor hun opvang. De verwachting is dat de prijs van de opvang zoals ouders die ‘ervaren’ daardoor lager wordt.
• De uitvoerder neemt het debiteurenbeheer grotendeels uit handen van de kinderopvanginstelling.
• De gastouderbureaus vervullen in het nieuwe stelsel dezelfde rol als de kindercentra.

Inkomen ouders

Een van de pijlers van de nieuwe financieringssystematiek is dat de overheid willen werken met een bekend inkomen, namelijk het vastgestelde inkomen van twee jaar geleden (t-2).
Ouders zullen bij DUO een aanvraag voor een peiljaarverlegging kunnen indienen en moeten dan zelf met bewijsstukken, bijvoorbeeld van ontslag, uitkering, gewijzigde aanstellingsbesluit (urenvermindering) of hun loonstrookje, het actuele inkomen aannemelijk maken. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van wijzigingen in hun persoonlijke situatie, zoals in het geval van een scheiding.

De volgende stappen worden maandelijks doorlopen

• De kinderopvanginstelling zal maandelijks per huishouden een factuur uploaden naar het desbetreffende account voor de werkelijk afgenomen opvanguren, tegen de in het contract opgenomen uurprijs. Automatisch wordt de factuur gesplitst in het deel dat door de overheid wordt bekostigd en in de ouderbijdrage.
• De ouders krijgen een seintje dat de factuur klaar staat in hun digitale portemonnee. Ouders krijgen de mogelijkheid de factuur te controleren en maken de ouderbijdrage over naar de portemonnee (de betaling is het akkoord). Hiermee wordt de factuur betaalbaar gesteld.
• De uitvoerder betaalt hierna de hele factuur (inclusief de ouderbijdrage) aan de kinderopvanginstelling. De instelling heeft, vanuit het oogpunt van privacywaarborging, geen inzicht in de hoogte van de ouderbijdrage.

Rol van gastouderbureaus

• De gastouderbureaus zullen de administratieve rol vervullen. Zij melden het contract aan bij DUO, geven eventuele wijzigingen door en laden de factuur in de digitale portemonnee.
• De gastouderbureaus houden de kassiersfunctie zoals zij die nu ook vervullen. Zij hebben in het nieuwe systeem dus ook de financiële rol zoals kinderopvanginstellingen die straks hebben.

Voor meer informatie ga naar veel gestelde vragen of neem contact op.

Gastouderbureau Je beste Maatje bemiddelt o.a. in:
Gastouder Hoofddorp, gastouder Haarlem, gastouder Gennep, gastouder Utrecht, gastouder Woudenberg, gastouder Veenendaal, gastouder Nieuw-Vennep, gastouder Boxmeer, gastouder Zeist, gastouder Rhenen, gastouder Scherpenzeel, nanny Veenendaal, oppas Veenendaal, Nanny Arnhem, nanny Huissen, gastouder Maarn, Gastouders, gastouderbureaus, kinderopvang, Gastouders, gastouderopvang, Baarn, Lage Vuursche, Bunschoten-Spakenburg, Eemdijk, Eemnes, Barneveld, Kootwijkerbroek, Kootwijk, Stroe, Voorthuizen, Terschuur, Zwartebroek, Achterveld, De Glind, Amersfoort, Soesterkwartier, Isselt, Schothorst, Kruiskamp Liendert, Rustenburg, Randenbroek, Leusderkwartier, De Berg, De Hoef, Zielhorst, Kattenbroek, Nieuwland, Vathorst, Hoogland, Hooglanderveen, Leusden, Stoutenburg, toutenburg Noord, Ermelo, Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken, Putten, Garderen, Uddel, Zeewolde, kabinetsbelsuit, financierinsgsystematiek, kinderopvang, kinderopvangtoeslag.

Eindhoven, gastouder, Haarlem, kinderopvangtoeslag, Nijmegen, toeslagen, Utrecht, Waalre
Vorig bericht
Miss Mep A Lot
Volgend bericht
Baby communicatie. De vele talen van baby’s

Gerelateerde berichten