Protocol Kinderopvang 24 december 2021.

Nieuwe versie protocol kinderopvang 24 december 2021.

 

Nieuw Protocol: kinderen en medewerkers blijven thuis wanneer huisgenoot corona heeft

Lees hier het Protocol Kinderopvang.

De belangrijkste wijzigingen in het protocol zijn:

• Bij het quarantainebeleid wordt er geen onderscheid meer gemaakt in immuniteit. Alle huisgenoten (categorie 1) of nauwe contacten (categorie 2) van iemand die positief test op corona gaan in quarantaine. (Nauwe) contacten binnen de kinderopvang (of op school) vallen hier niet onder. Een kind of medewerker hoeft dan niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft. Dit geldt wel voor nauwe contacten in de privésfeer, dus ook als een kind buiten de opvang (nauw) contact heeft met een positief getest kind.
• Voor mensen die positief op corona testen, maar asymptomatisch zijn, is de isolatieperiode verlengd van 5 naar 7 dagen.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is het Protocol kinderopvang & corona gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat iedereen (kinderen, medewerkers, gastouders) thuisblijft wanneer een huisgenoot corona heeft.
Het kabinet heeft vrijdag 26 november een aantal aanvullende maatregelen in de kinderopvang en gastouderopvang bekend gemaakt. Vanaf zondag 28 november gelden er beperkte aanvullende maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het protocol ‘kinderopvang en corona’ is hierop aangepast.

Aangescherpte maatregelen
Vanwege het hoge aantal COVID-besmettingen in Nederland zijn de maatregelen onlangs aangescherpt. Het protocol dient als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang. Dat is de reden waarom het protocol met regelmaat aangepast wordt, elke keer nadat nieuwe maatregelen bekend zijn gemaakt.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • Iedereen (kinderen en personeel/gastouders ongeacht of zij immuun zijn) moet thuisblijven als een huisgenoot corona heeft.
  • Het snottebellenbeleid voor kinderen van 4-12 jaar wordt zo spoedig mogelijk gewijzigd. Voor kinderen van 4-12 geldt dat zij met alle klachten passend bij Covid-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.
  • De aangekondigde maatregel voor algemene sluitingstijden tussen 17:00 en 5:00 uur geldt niet voor de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties en gastouders kunnen hun reguliere openingstijden hanteren.
  • Kinderen vanaf groep 6 dragen op de BSO geen mondkapje.
  • Kinderen vanaf groep 6 op de BSO hoeven zich niet nog eens zelf te testen naast de twee zelftesten op de basisschool.
  • Op de BSO is cohortering niet verplicht.
  • Medewerkers op de BSO zijn niet verplicht zichzelf twee keer per week te testen.
  • Voor pedagogisch medewerkers en gastouders die niet immuun zijn geldt het advies om zichzelf preventief te zelftesten op het coronavirus. Door dit regelmatig te doen (2 keer in de week) weten zij eerder of ze besmet zijn.
  • Medewerkers in de kinderopvang en gastouders zijn voor hun werkzaamheden uitgezonderd van de wettelijke 1,5 meter maatregel. Indien het niet noodzakelijk is voor de werkzaamheden geldt wel het dringende advies om 1,5 meter afstand te houden van collega’s en ouders.
  • Voor iedereen van 70 jaar en ouder geldt het advies om extra voorzichtig te zijn in contacten met kinderen tot en met 12 jaar.

 

Bron: Kinderopvangtotaal

, ,
Vorig bericht
Beslisboom 24 december 2021.
Volgend bericht
Introductie online educatie via KinderWijs TV

Gerelateerde berichten

Menu