Protocol Kinderopvang 23 maart 2022.

Nieuwe versie protocol kinderopvang 23 maart 2022.

 

Nieuwe versie protocol kinderopvang: mondkapjesplicht in bus/personenauto vervalt

Lees hier het Protocol Kinderopvang.

Het protocol dient als handreiking voor de kinderopvangsector bij het werken in tijden van COVID-19 en vormt een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de specifieke situatie van de kinderopvang. Dat is de reden waarom het protocol met regelmaat aangepast wordt, elke keer nadat nieuwe maatregelen bekend zijn gemaakt.

 

Vanaf woensdag 23 maart wordt er verder versoepeld: de mondkapjesplicht komt te vervallen. Dit betekent dat ook pedagogisch medewerkers en gastouders geen mondkapjes meer hoeven te dragen tijdens het vervoeren van kinderen in een busje/personenauto. Wat verandert er nog meer?

 

Het is lente en steeds meer coronamaatregelen kunnen we achter ons laten. Vrijheid! Met de verdere versoepelingen die van kracht zijn vanaf woensdag 23 maart 2022 is ook het protocol kinderopvang gewijzigd. In het protocol kinderopvang en corona worden de coronamaatregelen door het ministerie van SZW en de branchepartijen vertaald naar de kinderopvang. Dit dient ter advies.

Wat is er gewijzigd?

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe versie (23 maart 2022):

  • De mondkapjesplicht komt te vervallen: medewerkers en gastouders die kinderen vervoeren in een busje/personenauto zijn per 23 maart 2022 niet meer verplicht een mondneusmasker te dragen, wel wordt het dragen van een mondneusmasker nog geadviseerd.
  • Uitzondering quarantaineregels: de uitzondering op de quarantaineregels ‘je bent in het jaar 2022 positief getest en hersteld en hebt geen klachten’ vervangt de uitzondering ‘je bent in de afgelopen 8 weken positief getest en hersteld en hebt geen klachten’

Test- en thuisblijfregels blijven gelden

Met de huidige versoepelingen worden de laatste wettelijk verplichte coronamaatregelen afgeschaft, maar in de test- en thuisblijfregels verandert er op dit moment niets, melden branchepartijen BK en BMK in een gezamenlijk bericht. De regels die gelden rondom testen, quarantaine en isolatie blijven dus van kracht – deze regels zijn al sinds het begin van de pandemie geen wettelijke verplichtingen geweest, maar dringende adviezen. Deze adviezen zijn echter niet vrijblijvend, kinderopvangorganisaties dienen zich te houden aan de richtlijnen en voorschriften van het RIVM.

Teleurstelling

‘Wij begrijpen dat het voor houders teleurstellend is dat de test- en thuisblijfregels niet verder worden versoepeld, juist omdat uit de signalen die wij van onze leden ontvangen blijkt dat deze regels in de kinderopvang nog steeds voor de grootste problemen zorgen. Wij blijven hierover in gesprek met het ministerie’, melden beide partijen.

Zwanger

Het advies voor zwangere medewerkers (28 weken en verder) blijft gelden. Dit betekent nog steeds dat geadviseerd wordt om voor zwangere medewerkers vanaf het derde trimester van hun zwangerschap andere, passende werkzaamheden te organiseren. De sector en het ministerie blijven in gesprek met het RIVM.

Beslisboom

De beslisboom wordt gemaakt door BOinK in samenwerking met AJN Jeugdartsen en het RIVM. Naar verwachting wijzigt er niets in de huidige versie van de beslisboom. ‘Onze collega’s van BOinK zijn in afwachting van bevestiging van het RIVM en zullen hier later deze week over communiceren.’

 

Bron: Kinderopvangtotaal

corona-maatregelen, gastouderopvang, protocol-kinderopvang
Vorig bericht
Wijziging Kinderopvangtoeslag 2023
Volgend bericht
Gastouderopleiding nu aan te vragen met STAP-budget subsidie.

Gerelateerde berichten