1) Vind Vele Manieren om Je Liefde en Goedkeuring te Delen.
Laat ze weten hoezeer je waardeert wie ze zijn en hoe uniek en speciaal ze zijn. Vergelijk ze niet met anderen en probeer ze niet op precies dezelfde manier als een andere broer of zus te behandelen. Geef ze een positief zelfbeeld door ze te vertellen hoeveel waarde je hecht aan hun speciale kwaliteiten. Bedenk manieren om ze bevestiging te geven. Jij bent speciaal! Ik ben blij dat je deel uitmaakt van mijn leven. Je bent beminnelijk en knuffelbaar. Ik waardeer jouw……..
2) Moedig Positieve Communicatiepatronen aan
Als je je kinderen open vragen stelt, dan leren ze beter te denken en zich uit te drukken. Wat vinden ze van …..? Wat zijn hun ideeën over…….Waar zijn ze in geïnteresseerd? Laat ze weten dat je waarde hecht aan wat ze denken en voelen door daadwerkelijk naar ze te luisteren en naar behoren te reageren. Als je kind jouw aandacht wil terwijl je net aan het koken bent of met een vriend aan het praten bent, vertel ze dan wanneer je wél beschikbaar bent om naar ze te luisteren.
3) Geef het Goede Voorbeeld
Kinderen kijken meer naar wat we doen, dan dat ze luisteren naar wat we zeggen! Als je verlangt dat je kind eerlijk, behulpzaam, respectvol en vriendelijk is dan moet je jezelf ook zo gedragen. Je kind kijkt naar je op en zal van nature alles nadoen en –zeggen wat jij doet en zegt.
4) Merk Goed Gedrag op en Negeer het Slechte
Dát waar je aandacht aan besteedt zal groeien! Kinderen willen dolgraag opgemerkt worden, dus besteed aandacht aan behulpzaam en positief gedrag en negeer slecht gedrag. Vermijd discussies met – en schreeuwen naar je kind. Dit kan leiden tot het vertonen van negatief gedrag om aandacht te krijgen. Gebruik time outs of natuurlijke en logische consequenties voor onacceptabel gedrag.
5) Bepaal Redelijke Grenzen en Beperkingen
Passende grenzen en beperkingen geven kinderen een gevoel van veiligheid. Leg uit aan je kind dat zijn veiligheid jouw verantwoordelijkheid is. Probeer je kind zoveel mogelijk te betrekken bij het bepalen van de grenzen en beperkingen. Wees vasthoudend en rechtvaardig naar je kind toe aangaande de handhaving van de grenzen en gebruik natuurlijke en logische consequenties, waar mogelijk, wanneer die vergeten worden.
6) Accepteer de Gevoelens van je Kind en Bedenk Veilige Manieren om Hem of Haar te helpen daarmee om te gaan
Gevoelens zijn niet goed of slecht noch correct of verkeerd. Gevoelens zijn er gewoon! Gevoelens helpen ons te weten wie we zijn en wanneer iets goed of slecht voor ons is. Kinderen leren van hun ouders hun gevoelens te hanteren en uit te drukken. Daarom is het belangrijk om te praten over – en gepaste manieren vinden om met je eigen gevoelens om te gaan. Als kinderen heftige gevoelens hebben, blijf dan kalm en help hen veilige manieren te vinden om de negatieve energie van hun gevoelens los te laten. Het onderdrukken van gevoelens veroorzaakt op de lange termijn grotere problemen, zoals depressie, paniek of stress en gezondheidsproblemen.
7) Help Kinderen Probleemoplossers te Zijn en Leer van Hun Fouten
Iedereen zal problemen en obstakels in zijn leven tegenkomen. Help kinderen te zien dat er vele manieren van het omgaan met obstakels en het oplossen van problemen zijn. Als ze moeite hebben met het oplossen van een probleem, verschaf ze dan andere manieren van tegen het probleem aankijken en enige alternatieve oplossingen. Wanneer ze zich vergissen, laat ze dan weten dat het ok is om zich te vergissen. Zij kunnen onze beste onderwijzers zijn als wij dat toestaan. Wanneer er inderdaad iets fout gaat, vraag dan, in plaats van veel ophef te maken over wat er fout is gegaan, wat ze van deze situatie geleerd hebben.
8) Vermijd Dreigementen en Omkoping
Het manipuleren van kinderen, omdat je ze bang hebt gemaakt of beloftes hebt gedaan om er voor te zorgen dat ze zich gedragen, zal op de lange termijn voor problemen zorgen. Kinderen moeten de volwassenen in hun leven kunnen vertrouwen, en zich veilig bij ze voelen. Dreigen en omkopen werken slechts op de korte termijn omdat extern gecontroleerd gedrag negatieve gevoelens creëert en zijn daarom niet effectief en langdurig is. Positief gedrag is een interne keuze die het kind maakt, gebaseerd op liefde en de behoefte om de ouders te plezieren.
9) Doe Alleen Beloftes Die Je Kunt Nakomen
Je kind rekent op jou om zich geliefd en veilig te voelen. Als je een belofte niet nakomt zal hij of zij zich onzeker voelen en denken dat je niet om hem/haar geeft. Beloftes zijn net zo belangrijk voor iets dat een kind niet wil, zoals een time out! Vermijd grote dreigementen of zware straffen – dit zijn ook beloftes. Later zul je je realiseren dat je je vergist hebt of te ver bent gegaan, en het is verwarrend voor het kind als je dan niet doorzet. Als je kleinere consequenties voor hun gedrag bedenkt is de kans groter dat je die ook doorzet. Je moet je kind trainen in het begrijpen dat Ja, Ja betekent en Nee, Nee.
10) Leg Redelijke Verantwoordelijkheden Op
Kinderen hebben het nodig te leren door ervaring. Geef ze taken die hen helpen zich waardevol en belangrijk te voelen. Zelfs op jonge leeftijd kunnen kinderen behulpzaam zijn en het gevoel hebben dat ze op een belangrijke manier bijdragen aan de familie. Als je de tijd neemt om klusjes leuk te maken zal hij/zij leren om behulpzaam te zijn en zich goed over zichzelf te voelen.
Het is tegenwoordig moeilijker om goede ouders te zin. Er wordt veel tijd en aandacht van ze gevergd en de negatieve invloed van onze huidige media op onze kinderen neemt toe. Iedere ouder zal goede en slechte dagen hebben. De truc is het in de gaten hebben wanneer je begint overstuur of gefrustreerd te raken door je kind. Herkennen dat je getriggerd wordt en wat kalmerende ademhalingen nemen om jezelf weer onder controle te krijgen, kan helpen. Beheers de situatie met je kind voordat het uit de hand loopt – wellicht door het geven van een time out of door zelf een time out te nemen om de controle weer terug te krijgen. Ouders begaan de meeste vergissingen wanneer ze boos zijn: ze schreeuwen, discussiëren, besteden aandacht aan negatief gedrag en geven straffen die ongepast zijn voor de situatie. Als je jezelf kunt afremmen voordat je de controle verliest zal dat helpen om iedereen in de familie zich beter te laten voelen.
Over de Auteur
Jan Yordi, Med, gecertificeerd speltherapeute is een voormalig lerares en kindertherapeut die vooral werkt met hoogsensitieve kinderen en teenagers. Als u meer wilt weten over Jan of haar vernieuwende onderzoeken kunt u gaan naar de website.
© Nederlandse vertaling- door Zita- nieuwetijdskind, ©2016