Gastouderopvang en gaat voor de huiselijke sfeer, kleinschaligheid en goede gewaarborgde kwaliteit. Uit onderzoek blijkt Gastouderopvang gunstiger te zijn voor opvang baby’s en peuters.

Het Rijk wil Kinderdagverblijven vanaf 1 januari 2019 verplicht één leidster aan te stellen voor drie baby’s. Een platform van kindercentra, ouders en medewerkers stellen dat de opvang voor veel ouders  dan onbetaalbaar wordt.

De Gastouderopvang werkt echter al sinds 2010 met een maximum van 2 baby’s per pedagogisch medewerker tegen een lagere vergoeding van het rijk.

Kinderopvangorganisaties kunnen op dit moment nog toe met één leidster op vier kindjes in de leeftijd van 0 tot en met 1 jaar. Dat verandert echter met de invoering van de veelbesproken Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Die wil de kwaliteit van vooral de babygroepen opschroeven en dat betekent minder kleintjes onder de hoede van één medewerker.

Gastouderopvang werkt dus al jaren met maximaal 2 kinderen van 0 jaar per leidster en was al jaren erg gunstig voor opvang baby. Het kinderdagverblijf is prima, maar de gastouder is super! Hieronder de voordelen gastouder en de blog van Marieke Leijtens

Uit Leids onderzoek blijkt dat gastouderopvang gunstiger naar voren komt in vergelijking met kinderdagverblijven. Investeren in de gastouderopvang zou dan ook in het belang van kinderen zijn. De kinderen in de gastouderopvang laten gemiddeld meer welbevinden zien, de sensitiviteit van de gastouders is hoger en er is minder lawaai dan in kinderdagverblijven. Dat meldt Universiteit Leiden. lees meer 

#1 Flexibiliteit
Een belangrijke reden waarom een kinderdagverblijf in eerste instantie onze voorkeur had, was flexibiliteit. Als een gastouder ziek wordt of vakantie heeft, heb je niet direct vervanging en moet je op zoek naar een alternatief. Een kinderdagverblijf draait gewoon door en zet een vervangende leidster in.

De gastouder is echter in andere opzichten weer flexibeler. Zo geeft zij de kinderen als jij dat wilt hun avondeten zodat ze niet moe én hongerig thuiskomen. Superfijn! Die paar weekjes vakantie per jaar lossen we dan wel op. En ingeval van ziekte kun je via het gastouderbureau informeren naar tijdelijke vervanging.

#2 Extra aandacht in geval van problemen of bijzonderheden
Gastouderopvang is wat kleinschaliger waardoor het ook gemakkelijker is om wat extra aandacht te geven aan een kind indien nodig. Onze jongste was een huilbaby waardoor het kinderdagverblijf niet de gewenste zorg kon verlenen.

#3 Meer/net zo veel uitdaging, maar minder prikkels
Een veelgehoord argument voor het kinderdagverblijf is dat daar meer uitdaging voor het kind zou zijn. Het feit dat je kind met 15 kinderen in een groep zit, betekent echter niet dat er meer uitdaging is. Het betekent alleen meer prikkels. De gastouder heeft periodiek thema’s met allerlei activiteiten eromheen zoals kleur- en knutselwerkjes, boekjes lezen, liedjes zingen. Daarnaast wordt er elke dag gewandeld of buiten gespeeld en besteedt zij aandacht aan wat ieder kind op zich kan en nodig heeft. Dus aan uitdaging geen gebrek!

#4 Eén gezicht, één vertrouwde persoon
Bij het kinderdagverblijf van mijn zoontje stonden twee vaste leidsters op de groep. Maar in verband met part time werken, personeelsroosters e.d. heeft je kind in twee dagen vaak minstens drie of zelfs vier leidsters. Daarnaast moest ik het ’s ochtends bij de overdracht vaak doen met stagiaires of iemand van een andere groep die opende. Soms ken je diegene niet eens en moet je maar hopen dat de informatie goed wordt doorgegeven. Daarnaast heb je, als je kind vier leidsters heeft, vaak een favoriet, maar zit er ook iemand tussen waar je niet zo goed mee overweg kunt en die moet wel voor jouw kleintje zorgen. In geval van een gastouder is er één gezicht, zowel voor je kind als voor jou.

 #5 De warmte van een gezin
Onze gastouder beschouwt haar gastkinderen als onderdeel van haar eigen gezin. Ook al is de gastouder degene die voor de kinderen zorgt het hele gezin is betrokken. Zelfs de hond. Daar kan toch niets tegenop?

Uiteraard moet iedereen kiezen waar hij/zij zich het beste bij voelt. Reden voor het schrijven van deze blog is dat wij te weinig wisten van gastouderopvang voordat wij er eigenlijk bij toeval mee geconfronteerd werden. En nu zouden we niet anders meer willen. Ga daarom niet automatisch naar een kinderdagverblijf, maar kijk eens serieus naar de mogelijkheden van een gastouder.

Kijk op onze website wat wij nog meer doen om de opvang van baby’s en peuters te verbeteren.

Uw reactie

 

baby opvang duur, babyopvang, gastouder, gastouder beter voor baby, gastouderbureau, gastouderopvang, opvang baby, opvang baby te duur, Opvang baby's wordt te duur, tarieven gastouderopvang
Vorig bericht
E-learning voor gastouders
Volgend bericht
Wat betekent de Privacywet voor gastouders

Gerelateerde berichten