Ondernemerschap gastouders niet op één uitspraak gebaseerd

Eén rechterlijke uitspraak over het ondernemerschap gastouders telt niet voor alle gastouders.

Dit vinden drie branche- en belangenorganisaties voor gastouders en dit is ook de insteek van de Belastingdienst.Vertegenwoordigers van twee brancheorganisaties de VGOB en de Brancheorganisatie Kinderopvang en Platform Gastouderopvang gingen de afgelopen week in gesprek met de landelijk vaktechnisch coördinator inkomstenbelasting. Zijn mening was: ‘iedere gastouder moet op zijn eigen situatie worden beoordeeld naar het ondernemerschap gastouders’. Bij de Belastingdienst is dit ook gecommuniceerd richting de inspecteurs. De Belastingdienst raadt gastouders die twijfelen over hun eigen situatie aan om de ondernemerscheck van de Belastingdienst in te vullen en gevallen te melden bij Brancheverenigingen.

Onvoldoende zelfstandig

Dit betekent dat de uitspraak van afgelopen zomer over een specifieke gastouder bij het Gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden niet direct geldt voor andere gastouders. Het Hof vond dat de vrouw geen zzp’er was omdat ze onvoldoende zelfstandig was ten opzichte van de gastouderbureaus waar zij mee werkte. De uitspraak maakte veel los in de gastouderbranche omdat het bij de belastingaangifte een hoop geld kan schelen. Als er namelijk geen sprake is van ondernemerschap gastouders, worden de inkomsten gekwalificeerd als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’.

Ondernemerscheck

De Belastingdienst raadt gastouders die twijfelen over hun eigen situatie aan om de ondernemerscheck van de Belastingdienst in te vullen. Want het is belangrijk dat gastouders aan alle voorwaarden voldoen voordat ze gekenmerkt worden als ‘zelfstandig ondernemer’. Deze check kan hier worden ingevuld

KNGO maakte bekend een petitie te starten om aandacht voor het probleem te maken. Deze petitie is inmiddels al duizenden keren ondertekend. Uiteindelijk biedt KNGO alle handtekeningen aan bij de Belastingdienst. Lees meer over deze actie

Nieuwe rechtszaak

De drie vertegenwoordigers gaan in de tussentijd samen met de Belastingdienst onderzoeken of het zinvol is om een nieuwe rechtbankprocedure te starten. Als alle partijen hierover positief zijn, gaan zij op zoek naar een geschikte gastouders wiens casus aan de rechtbank wordt voorgelegd. Zo hopen de partijen op de lange termijn duidelijkheid te krijgen over de zelfstandigheid van gastouders. Gastouders die als inspecteur niet langer meer als ondernemer worden aangemerkt op basis van de uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden, kunnen zich bij de VGOB, Brancheorganisatie Kinderopvang of Platform Gastouderopvang melden.

bron: Marianne Velsink

gastouder, gastouderbureau, gastouderopvang, kinderopvang, ondernemerschap gastouders, startende ondernemer
Vorig bericht
Petitie gastouder voor acceptatie ondernemerschap
Volgend bericht
Verkiezingen cruciaal voor de kinderopvang

Gerelateerde berichten