Miljoenennota 2019 voor gezinnen

Iedereen gaat erop vooruit. Dat is de boodschap van de Miljoenennota 2019 die de regering dinsdag heeft gepresenteerd. ‘Mensen moeten concreet merken dat het goed gaat. Thuis, op het werk en in de wijk’, zei koning Willem-Alexander op Prinsjesdag in zijn Troonrede.  Dit zijn de belangrijkste punten uit de miljoenennota van 2019 voor gezinnen.

Note 20 september 2019:
Er wordt veel gezocht op Miljoenennota 2019 ipv Prinsjesdag 2019 voor de effecten van 2020.
Vandaar dat we dit artikel hebben aangepast met de Nibud Koopkrachtberekenaar 2020

Koopkracht

Over het algemeen gaan gezinnen er op vooruit in het volgende jaar. Maar gezinnen met kinderen zullen in sommige gevallen toch hun koopkracht zien dalen. Tweeverdieners met kinderen gaan erop achteruit als één van de partners minder verdient dan het minimumloon.

Bereken je persoonlijke situatie met de Koopkrachtberekenaar 2019 van het Nibud.

Kinderbijslag en Kinderopvangtoeslag omhoog in 2019

Voor nagenoeg alle werkende ouders met kinderen op de crèche, gastouderopvang of buitenschoolse opvang wordt de kinderopvang goedkoper vanaf 1 januari 2019. Door een hogere kinderopvangtoeslag zijn zij per saldo minder kwijt aan kinderopvang. Het kabinet verhoogt ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Gezinnen met kinderen en werkende ouders worden financieel tegemoetgekomen.

Lees ons eerdere artikel over dit onderwerp.

Extra kraamverlof voor partner

Volgend jaar mag je partner niet twee dagen maar een hele werkweek kraamverlof opnemen. Nu is het zo dat je partner recht heeft op 2 dagen betaald kraamverlof en drie dagen onbetaald verlof. Vanaf 2020 mag je partner 5 weken geboorteverlof opnemen tegen 70% salaris.

Eigen risico in de zorg blijft gelijk, zorgkosten gaan omhoog

De afgelopen jaren is het eigen risico voor je ziektekosten steeds iets gestegen. Dit jaar blijft het gelijk op €385,-.

Het was al uitgelekt dat de verplichte zorgverzekering omhoog zal gaan. Gemiddeld komt de premie per jaar op €1432,-. Dat is €124,- meer dan het nu is. Hoe het precies zal zijn is nog niet duidelijk want de zorgverzekeraars kunnen zelf hun premies vaststellen. Zodra de zorgverzekeraars hun premies rond hebben gaat het kabinet kijken hoe ze mensen met een lager inkomen kunnen compenseren met zorgtoeslag.

Onderwijs

Het kabinet maakt het beroep van leraar aantrekkelijker om zo extra mensen voor het onderwijs te winnen. Zo reserveert het kabinet 1,9 miljard euro extra voor het onderwijs.

Belastingen

We gaan volgend jaar minder belasting betalen. Het kabinet realiseert dit door het nieuwe tweeschijvenstelsel, een hogere algemene heffingskorting en een hogere ouderenkorting. Helaas gaat hierdoor wel het btw-tarief van 6% omhoog naar 9% en stijgen de milieubelastingen.

Overige plannen

In de miljoenennota van 2019 voor gezinnen komt er ook 30 miljoen euro beschikbaar voor het aanpakken van digitale dreigingen.

 

Naast nieuwsberichten en opvoedtips voor jonge ouders staat Je Beste Maatje ook voor:
*Snelle en correcte uitbetaling
*Persoonlijk contact
*Lage tarieven
*onbeperkte deelname modules E-learning

Volg ons voor meer nieuws en opvoedtips.

Facebook
Instagram
Twitter

Bron: https://moeders.nu/miljoenennota-gezinnen/

Naast de miljoenennota van 2019 voor gezinnen heeft de Volkskrant een totaal overzicht van de belangrijkste kabinetsplannen gepubliceerd.

 

 

 

gastouder, gastouderbureau, kinderbijslag, kinderbijslag 2019, kinderopvangtoeslag, kinderopvangtoeslag 2019, Koopkracht, Koopkracht 2019, Koopkrachtberekenaar, Koopkrachtberekenaar 2019, kraamverlof, kraamverlof 2019, miljoenennota 2019, miljoenennota van 2019 voor gezinnen, Prinsjesdag, Prinsjesdag 2019
Vorig bericht
Goed plan: opvoeden zonder schreeuwen
Volgend bericht
Week van de Opvoeding 2018

Gerelateerde berichten