Kinderdagverblijven moeten van ouders kunnen eisen dat kinderen zijn ingeënt tegen ziektes als mazelen, als voorwaarde om toegelaten te worden. VVD en D66 willen deze vaccinatieplicht mogelijk maken.

De beide regeringspartijen hebben de steun van een Kamermeerderheid.

Het kabinet voelt vooralsnog niets voor zo’n maatregel en hoopt nog steeds de daling van het aantal kinderen te keren door ouders beter voor te lichten. Over de kwestie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord niets afgesproken.D66 wacht niet op het kabinet en wil de maatregel vanuit de Tweede Kamer regelen. Kamerlid Rens Raemakers komt zelf met een wetsvoorstel. Dat kan in ieder geval rekenen op de steun van CDA, SP en PvdA.

Inentingsplicht
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff schrijft donderdag in een column op de website van zijn partij dat de VVD een inentingsplicht overweegt. Vooralsnog waren de liberalen tegen zo’n vaccinatieplicht.

Dijkhoff schrijft: ‘Feit is dat als een virus zoals de mazelen hierdoor weer meer ruimte krijgt, er kinderen ziek worden. En doodgaan. En dat de kans bestaat dat dat jouw kind is. Of mijn kind. Ik vind het dus eigenlijk te bizar voor woorden dat ik moet nadenken over overheidsmaatregelen. Maar goed, het is zover gekomen’.

Kinderopvang
De prominente VVD’er wil beginnen met betere voorlichting. ‘Het gezond verstand van mensen moet worden wakker geschud,’ aldus Dijkhoff.In de kinderopvang is het volgens hem veiliger als er geen kinderen zijn die ingeënt hadden kunnen worden, maar wiens ouders dit geweigerd hebben.Een andere optie is volgens de fractieleider het verplichten van vaccinaties als voorwaarde voor toegang tot kinderopvang. Of naschoolse opvang. ‘Dat is zeker het onderzoeken waard.’

Vrijheid
Dijkhoff: ‘Mocht dat allemaal niet lukken, dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht.’

Iemands vrijheid is niet onbeperkt, meent hij. ‘Ze eindigt waar schade aan anderen wordt berokkend.’ Hij vervolgt: ‘Als we volwassenen beboeten als ze zelf hun gordel niet omdoen, mogen ze ook bestraft worden als ze hun kinderen basale bescherming tegen dodelijke virussen ontzeggen.’

De Amsterdamse VVD heeft naar aanleiding van het bericht van Dijkhoff raadsvragen gesteld aan het stadsbestuur. Raadslid Dorienke de Grave wil weten of de vaccinatiegraad hier ook onder de 95 procent is gedaald en of er in Amsterdam specifiek beleid wordt gemaakt om dat op niveau te houden.

Bron: Parool

Voor meer informatie over vaccinatieplicht lees meer 

 

Naast nieuwsberichten en opvoedtips voor jonge ouders staat Je Beste Maatje ook voor:

*Snelle en correcte uitbetaling
*Persoonlijk contact
*Lage tarieven
*onbeperkte deelname modules E-learning

Volg ons voor meer nieuws en opvoedtips.

Facebook
Instagram
Twitter

gastouder, gastouderbureau, gastouderopvang, kinderopvang, vaccinatie, vaccinatie-eis, vaccinatieplicht, vaccineren
Vorig bericht
Baby ontwikkeling is beter op de buik
Volgend bericht
Goed plan: opvoeden zonder schreeuwen

Gerelateerde berichten