huilbaby hulplijn

Huilbaby Hulplijn

Een huilbaby is een baby die erg veel blijft huilen, ongeacht de hoeveelheid slaap, voeding en troost. Met een huilbaby kun je je echt radeloos voelen. Heb je een huilbaby en weet je geen raad meer?

Vanaf nu kun je WhatsAppen naar een professionele 24-uurs hulplijn. Bij de hulplijn krijg je tips van professionals om je kind tot rust te kunnen brengen.

‘Uitputting ligt op de loer’

De 24-uurs hulplijn is een initiatief van hulp­verleningsorganistie Stichting CREF. “We merken dat een toenemend aantal radeloze ouders van huilbaby’s hulp zoekt bij ons”, aldus Baukje van Leeuwen van de stichting. “Uitputting van ouders ligt op de loer, en helaas zijn er ook baby’s die door mishandeling sterven, vanwege het schudden van het kindje.”

Hechtingsproces verstoord

Bij een baby die veel huilt of een trauma opliep tijdens of na de geboorte (bijvoorbeeld bij vacuümpompverlossing of een vroeggeboorte) kan het hechtingsproces verstoord worden. Onderzoek en ervaring wijst uit dat nagenoeg alle huilbaby’s een trauma voor, tijdens of na de geboorte hebben opgelopen. Door middel van interviews, lezingen, workshops en demonstraties hoopt de stichting hier meer begrip voor te creëren.

hulplijn huilbaby

Heb je een huilbaby en heb je hulp nodig?
Stuur dan een WhatApp-bericht naar de Huilbaby Hulplijn en je wordt binnen 24 uur teruggebeld.

Ben je professional in de geboorte- of jeugdzorg?
Ook dan kun je bij ons terecht met vragen.
Kijk hier voor tips voor professionals.

Geen acute hulpvraag maar wel zorgen?
Stuur ook dan gerust een WhatsAppbericht en we bellen je terug.
Of kijk vast bij de Tips voor ouders met een huilbaby.

Raadpleeg altijd een arts of het consultatiebureau als er zich problemen voordoen met fysieke of psychische gezondheid van een baby. Bespreek met je arts welke acties je wil ondernemen naar aanleiding van tips en inzichten op deze site.

 

Uitzending Hart van Nederland

Hulplijn voor ouders met huilbaby’s: ‘Wij werden er wanhopig van’

Als ouder kun je er helemaal gek van worden, een huilbaby. Een beetje jengelen, blèren en jammeren hoort er natuurlijk bij, maar soms neemt het zulke extreme vormen aan, dat je als ouder de wanhoop nabij bent.

Wanhopig

Ouders kunnen vanaf nu op laagdrempelige wijze advies krijgen over hoe om te gaan met hun overmatig huilende baby. Voor Dominique en haar man komt die hulplijn te laat. ”Als ze begon te huilen kregen wij het advies dat we haar moesten laten liggen. Maar dat maakte het alleen maar erger”, begint ze te vertellen. ”Na een tijdje begonnen wij wanhopig te worden. Ik moest haar altijd vasthouden anders begon ze te huilen.”

Voor Dominique en haar man is het hun eerste kind. Ze weten niet beter en krijgen ook te horen dat het erbij hoort. Pas na 9 maanden trekken ze aan de bel en schakelen ze een babycoach in. ”Het is vooral belangrijk dat je gehoord wordt door iemand die er verstand van heeft. Ook moet diegene je situatie en die van je baby begrijpen”, vertelt Dominique. ”En vooral dat laatste miste ik toen.”

Hulp zoeken

Bijna 1 op de 4 stellen zoekt na de bevalling hulp vanwege huilproblemen bij hun baby. Baukje van Leeuwen heeft zich gespecialiseerd in het onderwerp en weet hoe ingrijpend huilbabys kunnen zijn.

”Vaak zoeken de kersverse ouders de problemen bij zichzelf en vaak is dat helemaal niet nodig omdat er vaak anderen dingen spelen”, verklaart Van Leeuwen. Volgens Baukje kunnen vooral traumatische bevallingen veel ellende veroorzaken. Die ouders hoopt ze nu vooral te bereiken.

Amber is nu 2,5 jaar oud en gelukkig ging het nadat ze professionele hulp kregen snel beter.

Bekijk de Uitzending van Hart van Nederland

baby, babyspecialist, cref, gastouder, gastouderbureau, huilbaby, hulplijn, opvoeding, zwangeren
Vorig bericht
Gastouders zijn wél ondernemers
Volgend bericht
Baby’s laten huilen slecht voor ontwikkeling

Gerelateerde berichten