Immuunsysteem kinderen verbeteren door bacteriën

Vaak buitenspelen, af en toe een handje zand of modder binnenkrijgen en zoveel mogelijk verse groenten en fruit die recht uit de grond komen. Dat is volgens kinderneuroloog Dr. Maya Shetreat-Klein, auteur van ‘The Dirt Cure’, het succesrecept voor een gezonde kroost. “Bacteriën zijn goed voor ons immuunsysteem kinderen.”

De meeste ouders doen hun best om hun kinderen zo schoon mogelijk te houden. Handjes wassen, speelgoed goed schoonmaken en groenten goed afwassen voor je ze aan de kleinsten geeft. Maar al die hygiënische gewoonten doen je kinderen meer kwaad dan goed, zegt kinderneuroloog Dr. Maya Shetreat-Klein op HLN.be-nieuws. Laat ze maar eens goed vuil worden (welkom, bacteriën!), vaak buitenspelen en maak er geen punt van als ze wat zand of modder opeten. Dat schrijft de neuroloog in haar boek The Dirt Cure. Toen haar derde kind allergisch bleek aan zuivel en soja, besloot ze dieper in te gaan op de invloed van omgevingsfactoren op de gezondheid van kinderen.

Bacteriën troef

“Blootstelling aan bacteriën, onbewerkte voeding eten die uit de grond komt en voldoende tijd in de natuur doorbrengen zijn de drie belangrijkste dingen voor kinderen om gezond te zijn, nu en in hun verdere leven,” argumenteert Shetreat-Klein. “We staan vaak negatief tegenover bacteriën, maar onderzoeken concluderen steeds vaker dat ze goed kunnen zijn voor ons immuunsysteem kinderen. Er zijn zelfs concrete studies die aanwijzen dat kinderen die in huishoudens opgroeien waar vaak bleekmiddel wordt gebruikt, vaker ziek zijn dan gezinnen die het niet gebruiken.”

Niet te vaak douchen

Ook een bad- of doucheritueel met de kinderen mag je volgens de Shetreat-Klein beperken tot drie keer per week. “Zo blijven de natuurlijke oliën op de huid behouden, die je helpen hydrateren. Daarnaast zijn die natuurlijke oliën belangrijk om vitamine D te kunnen absorberen van de zon.” Om diezelfde reden overdrijf je beter niet met zeep, raadt de neurologe aan. “Uiteraard kan je zeep gebruiken als je vuil bent en stinkt, zeker op plekken zoals de oksels en het kruis. Maar je hoeft echt niet je hele lichaam met zeep te wassen.”

Verse, onbewerkte voeding

Melk, boter, eieren en vlees van grazende dieren zijn volgens Shetreat-Klein belangrijke bronnen van voedingsstoffen om bij kinderen een goed immuunsysteem kinderen op te bouwen. Daarnaast let ze erop om zoveel mogelijk natuurlijke voedingswaren op het (kinder)menu te zetten, met weinig bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen, artificiële zoetstoffen of toegevoegde suikers. Veel verse groenten en fruit, als het even kan uit de eigen moestuin, genieten de voorkeur. En als daarbij toevallig wat zand tussen de tanden blijft kleven, kan het immuunsysteem kinderen daar alleen maar baat bij hebben, aldus Shetreat-Klein.

Vier op de tien ouders heeft er moeite mee dat hun kind vies wordt. Hoe overtuig je hen om hun kinderen toch in de modder te laten spelen? Lees meer>>

Bron: Vakblad Vroeg

gastouder, gastouderopvang, immuunsysteem kinderen, kinderopvang, oppas, opvoeding
Vorig bericht
Doen Waar Je Goed In Bent!
Volgend bericht
Veiligheidswaarschuwing: Ikea traphekjes

Gerelateerde berichten