Als gastouder en ouder ben je steeds bezig met de baby ontwikkeling van je baby en kind. Volgens onderzoek liggen baby’s echter te veel op hun rug of in een wipstoel.
Gebruik wipstoeltjes alleen om even de baby’s eten te geven. Maar laat baby’s verder rondkruipen en onderzoeken in een veilige omgeving. En laat een baby of peuter zelfstandig rechtop komen om te leren zitten.
De motorische ontwikkeling van Vlaamse en Nederlandse baby’s verloopt trager dan die van hun leeftijdsgenootjes in de rest van de wereld. Belangrijke oorzaak is het vele op de rug liggen. Daarnaast zitten de baby’s te lang, waardoor de ontwikkeling van hun buik- en rugspieren vertraagt. Baby ontwikkeling gaat beter op hun buik.
Onderzoekers van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent) stelden al in 2010 vast dat de motorische ontwikkeling bij Vlaamse baby’s trager verloopt dan elders. Ook in Nederland is dat trouwens het geval. De trend wordt nu bevestigd in een masterproef aan dezelfde Gentse vakgroep. Hieruit blijkt dat Vlaamse baby’s hun eerste stapjes ruim een maand later zetten dan elders op de wereld het geval is.
Voor het onderzoek werd de motorische ontwikkeling van 77 baby’s gevolgd vanaf de leeftijd van 4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Het gemiddelde ligt boven de 13 maanden, ruim een maand trager dan de internationale maatstaf van 12 maanden, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de zogenaamde ‘motorische mijlpaal’.
Oorzaken
De verklaring is tweeledig. Kinderen worden nog te vaak op hun rug gelegd. Dit is op zich verstandig om wiegendood te voorkomen. “Maar de campagne ‘Slapen doe je op je rug’ leidde ertoe dat kinderen ook wakker meer op hun rug werden gelegd”, aldus professor Hilde Van Waelvelde die de masterproef begeleidde. “Dat vertraagt hun baby ontwikkeling: ze zouden beter zo vaak mogelijk op hun buik worden gelegd om te spelen, zodat ze sneller leren rollen, sluipen en kruipen.”
Inmiddels is de campagne bijgestuurd en de slogan aangevuld: ‘slapen doe je op de rug – spelen op de buik’. De Gentse wetenschappers ontwikkelden samen met studenten de website ‘Vooruit op de buik’. Deze website toont hoe kinderen aangemoedigd kunnen worden om meer op hun buik te spelen.
Te lang zitten
Een andere oorzaak ligt in het feit dat de baby’s te lang zitten . “Verder en diepgaander onderzoek is zeker nodig, maar ik zou nu toch al durven op te roepen om autostoeltjes alleen te gebruiken in de auto”, klinkt het. “Kinderen zitten, eten en slapen soms vele uren per dag in zo’n stoeltje. Dat heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van hun buik- en rugspieren.”
Afplatting hoofd
Kind & Gezin is niet verrast door de resultaten. “Ook wij maken de ouders er attent op dat een baby niet altijd op zijn rug moet liggen als hij wakker is”, aldus woordvoerster Leen Du Bois. Kind & Gezin roept eveneens op een Maxi-Cosi enkel in de auto te gebruiken. Een kind riskeert afplatting van het hoofd wanneer het te vaak in een autostoeltje zit, net als wanneer het te veel op zijn rug ligt, klinkt het.
Fysieke fitheid neemt af
Uiteindelijk leerden alle baby’s die in het onderzoek aan bod kwamen, wel te stappen. Maakt het dan zoveel uit dat wat sneller kunnen stappen? Daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op. Maar aangezien de fysieke fitheid van onze kinderen afneemt en zwaarlijvigheid toeneemt, geldt ‘jong geleerd, oud gedaan!’ wellicht ook hier. De onderzoekers vermoeden ook dat de kwaliteit van de motorische ontwikkeling van baby’s een invloed heeft op hun bewegingskwaliteit als kleuter en als kind op lagere-schoolleeftijd.
Bronnen: nieuwsblad.be / eoswetenschap.eu
Reactie Gastouderbureau Je Beste Maatje: Helaas zie je in de kinderopvang nog te vaak baby’s in wipstoeltjes. Dit hindert de baby ontwikkeling. Gebruik wipstoeltjes alleen om even de baby’s eten te geven. Maar laat baby’s verder rondkruipen in een veilige omgeving. En laat een baby of peuter zelfstandig rechtop komen om te leren zitten.
Naast nieuwsberichten en opvoedtips voor jonge ouders staat Je Beste Maatje ook voor:
*Snelle en correcte uitbetaling
*Persoonlijk contact
*Lage tarieven
*onbeperkte deelname modules E-learning
Volg ons voor meer nieuws en opvoedtips.
Diensten
opleiding gastouder, cursus gastouder, e-learning gastouder, elearning gastouder, gastouder thuis, flexibele gastouder
Overig
werken als gastouder, vacature gastouder, vacature gastouderbureau, prijs gastouder, goedkoop gastouderbureau, tarieven gastouder, kosten gastouder, gastouder kosten, gastouder, gastouderbureau, gastouder worden, gastouder aan huis, gastouderopvang, gastouder gezocht, gastouder zoeken, gastouder aan huis worden
Regio Nederland
Gastouderbureau Den Haag, gastouder Den Haag, gastouder Leiden
Gastouderbureau Rotterdam, gastouder Rotterdam,
Gastouderbureau Utrecht, gastouder Utrecht,
Gastouderbureau Groningen, gastouder Groningen,
Gastouderbureau Friesland, gastouder Friesland, gastouder Franeker, gastouder Drachten,
Gastouderbureau Flevoland, gastouder Flevoland, gastouder Almere, gastouder Lelystad,
Gastouderbureau Overijssel, gastouder Zwolle,
Gastouderbureau Gelderland, gastouder Arnhem, gastouder Nijmegen,
Gastouderbureau Haarlem, gastouder Haarlem, gastouder Haarlemmermeer,
Gastouderbureau Gennep, gastouder Gennep